torsdag 1 augusti 2013

Jordgubbsglasstårta


Jag vet inte riktigt om jag kan kalla detta för en glasstårta, eller om den ska gå under ett annat namn (den saknar ägg). Det började i alla fall likna glass, men själv tycker jag att det mera smakar som en mousse jag ställt i frysen för att stelna.
Hursomhelst, vad denna kaka än kan kallas, så var den ändå väldigt god och frisk i smaken. Väldigt god sommartårta. :)
Här är receptet:

Chokladkexbotten
75g smält smör
1 ägg
½ dl socker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk kakao

+50g smält smör

Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smöret när det svalnat en aning. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör sedan ner det i smeten. Klicka ut kakor med hjälp av en tesked. Kakorna får vara ganska så stora eftersom de ändå ska söndersmulas. Grädda i 10-12 minuter på 175 grader. Låt svalna.

Mixa kexen till fina smulor och blanda med det smälta smöret så det blir en jämn deg. Tryck ut kexbottnen i en form. Jag använde en kakform som har ett speciellt mönster. Tyvärr var det svårt att få hela botten och kanterna täckt med kexmassan på grund av formens utseende (det syns på bilderna här ovan).

''Glass'' fyllningen
1½ tsk gelatinpulver
300g jordgubbar
½ dl socker
1½ dl turkisk yoghurt
2½ dl Flora vaniljvisp

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till puré med en mixer. Vispa ihop socker och turkisk yoghurt. Hetta upp lite jordgubbspuré och smält ner gelatinet i det. Rör ner jordgubbspuré i yoghurtblandningen och även gelatinblandningen, blanda ordentligt. Vispa flora vaniljvisp rätt så hårt (det går ändå inte att vispas allt för hårt), och vänd försiktigt ner det i jordgubbssmeten. Häll ovanpå kexbotten, jämna till ytan och ställ i frysen över natten. Eller åtminstone 6 timmar. Ta fram tårtan ca 30 minuter innan servering. Stjälp upp på ett fat och dekorera med färska bär. Jag använde skivade jordgubbar och blåbär.
Tårtan fick ett ganska häftigt, annorlunda utseende när ''botten'' kom överst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar