lördag 7 september 2013

Kladdkaka med Daimgrädde

Idén till kakan fick jag ur boken Fler Kladdkakor av Mia Öhrn, men jag följde inte riktigt receptet, utan gjorde lite eget. Det var min syster Lilja som ville göra den här typen av kladdkaka för hon tyckte att den såg så god ut. Oturligt nog gillade hon inte daimgrädden.. Men vi andra i familjen tyckte att det var väldigt gott! Det är en bra variation man kan göra om man gillar kladdkaka, men vill göra något lite annorlunda. Receptet räcker till en form med 18 cm i diameter. 
Gör daim först så att den hinner svalna och stelna, eller använd 100g färdigköpt daim.

Daim
50g smör
1½ dl socker
1 msk sirap
1½ msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör ner resten av ingredienserna. Koka upp blandningen och låt det koka i 3 ½ minut på medelvärme. Häll ut daimen på en bricka klädd med bakplåtspapper och bred ut den så den är ganska tunn. (Jag lade ingen choklad ovanpå så som daim egentligen ska ha.) Ställ in i frysen minst 1 timme för att stelna helt.

Kladdkaka
100g smör
100g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 msk kakao
lite salt

Smält smöret på låg värme och tillsätt chokladen. Rör om tills all choklad smält, låt svalna en aning. Rör ihop ägg och socker (vispar man med elvisp blir kakan inte lika kladdig), och tillsätt smör- och chokladblandningen. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner lite i taget av det, rör tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen klädd med bakplåtspapper och grädda på nedersta  fasen i ugnen i ca 12 minuter på 200 grader. Låt svalna. 

Daimgrädde
1 dl vispgrädde
½ msk kakao
3/4 dl florsocker
100g krossad daim

Om du gjorde egen daim ska du krossa allt direkt du tar det ut ur frysen.
Vispa grädden och tillsätt kakao, florsocker och krossad daim. Rör om tills allt är väl blandat och grädden har en passande konsistens. Bred ut daimgrädden på kladdkakan och ställ in i kylen över natten så att alla smaker hinner ''dra sig''. 

2 kommentarer:

  1. e va no nice he du ha börja blog om heje bakase ditt :D Keep it going :D

    SvaraRadera