lördag 17 augusti 2013

Silviakaka med glass och jordgubbssylt

 Det här var första gången jag själv testade på att baka en silviakaka. Jag har smakat på den förut, men mindes inte hur den smakade. Dessutom skulle jag prova en nyinköpt kakform, så jag fick ett tillfälle att prova en enkel kaka ;) 
Kakan är ganska så ''seg'' inte alls mjuk och porös som t.ex en sockerkaka. Den har inte så mycket smak i sig själv, så en bit glass med hemkokt jordgubbssylt till passar utmärkt. Man kan också göra den här kakan i långpanna och lägga på en glasyr (recept längst ner) och skära den i rutor. 

Här är receptet som räcker till en kakform med 21 cm i diameter. Ska man göra kakan i långpanna måste man göra en större sats.

2ägg
2dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Rör sist ner det heta vattnet och vispa jämnt. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 35-40 minuter. Låt svalna en aning i formen innan du stjälper upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper för att svalna helt.

Receptet på glasyren om man vill ha på den
100g smör
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor

Koka upp smör och socker tills sockret har smält. Låt svalna en aning. Tillsätt äggula och vaniljsocker. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö över kokos.
Silviakaksbit med hemkokt jordgubbssylt och vaniljglass.                                                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar